Sushi

Sushi är antagligen det första man tänker på när man nämner Japansk mat. Men sushi kommer i flera olika former; allra vanligast är nigiri sushi som består av små avlånga risbollar med bitar av skaldjur eller fisk på toppen, norimaki är sushirullar inlindade i sjögräs och chirashi sushi är små strutar/koner av sjögräs fyllda med ris och skaldjur eller fisk.



Olika sorters Sushi ingredienser:
Magura = Tonfisk
Shake = Lax
Ika = Bläckfisk
Tamago = Ägg
Hamachi = Yellow Tail (fisk)
Ebi = Jätteräka
Amaebi = Små räkor
Hotategai = Mussla
Uni = Sjöborre
Ikura = Laxrom
Anago = Havsål
Toro = Tonfisk (den fetaste biten)
Tobiko = Flygfiskrom
Hirame = Piggvar



Här kommer lite Sushi recept och hur du lyckas göra Sushi hemma.

Sushi-vågen har sedan 60-talet spridit sig över världen. De förut som främmande ingredienserna som sushi-ris, Wasabi, risvinäger, inlagd ingefära och sjögräs finns nu i välsorterade mataffärer. Skandinavisk lax står högt i kurs i sushins hemland Japan. Färsk tonfisk, hälleflundra, slätvar och flera andra fiskar från havet är vanliga i våra fiskdiskar. Att laga sushi har nästan blivit ett folknöje. Rå fisk – kan det verkligen vara något. Ska vi svenskar säga, som äter både jäst, lutad och totalt nersaltad fisk. Jag känner ingen som inte gillat sushi. Det är smakrikt, fräscht och nyttigt. Hela kroppen instämmer. Dessutom är det kul att göra. Den kan förberedas eller så kan man hjälpas åt. Lite sushi är perfekt som välkomsttilltugg eller förrätt. Ät några fler bitar till och det blir en huvudrätt. Med gott om utrymme för efterrätt.

Olika slags sushi
Det finns flera olika slags sushi. Med sushi syftar man på riset. Det är också skillnaden mellan sushi och Sashimi, som är rå fisk utan ris. De tre enklaste varianterna att göra hemma är: Nigiri - den vanliga risdolmen toppad med fisk; Maki - skivade bitar av en fisk- och grönsaksfylld rulle inslagen i sjögräs; samt Temaki - fisk och ris i en strut av sjögräs. Det viktigaste med rå fisk är givetvis att den är pinfärsk. Fråga din fiskhandlare och beställ eventuellt hem. Be att få den filéad om du inte vill göra det själv.

Ingredienser till sushi
Risvinäger och socker blandas i riset dels för smaken men också för att hindra bakterier i riset. Sockret balanserar syran. Wasabi är en stark, näskittlande pasta på mald grön pepparrot. Den finns på tub eller som pulver och blandas då med lite vatten. Maki består av pressade blad (20X20 cm) av rostat sjögräs och säljs i paket. Sojasåsen, som man doppar sushin i, ska vara ljus japansk soja. Vanligast i Sverige är kanske Kikkoman. Använd inte mörkare kinesisk soja. Ytterliggare ett tillbehör är ”Gari”, som är sötsur, tunt skivad och inlagd ingefära. Den finns på burk.

Val av kniv till sushi
En sushikock arbetar med i huvudsak tre olika knivar. Alla mycket vassa för att få en så fin snittyta som möjligt. En triangelformad kraftig kniv till fisk och dess ben. En fyrkantig hög kniv till grönsaker. Samt en längre och lägre kniv till fiskfiléer samt nori-rullar. Hemma räcker en vass, större kniv långt, så länge man skär fisk och grönsaker i någorlunda raka och snygga bitar.

Sushimiddag
En sushi-kväll kan bestå av några bitar Maki och några Nigiri. Kanske också lite Sashimi. Man kan också låta gästerna själv göra egna Temaki-strutar vid bordet. Sedan sitter man och doppar i soja – med pinnar förstås. Dränk inte bitarna i soja bara, då tar den överhanden. Extra Wasabi liksom inlagd ingefära hör också till.

Att dricka till sushi
Traditionellt dricker man värmd Saké – japanskt risvin - innan sushin. Det finns på välsorterade Systembolag, dock av medelmåttig kvalité. Risvin är en färskvara så kolla datumet. Det finns bättre sorter att beställa hem. Till resten av måltiden dricks grönt thé. Vanligt är också så kallad Misosoppa. En soppa av sojabönor. Ett ljust lageröl kan jag rekommendera. För stämningens skull prova Kirin från Japan. Ytteliggare lite vildare men gott är sherry av typen Fino eller Manzanilla. Det är torr och frisk sherry med toner av mandel. En smak som faktiskt påminner lite om Saké.

Förslag till fiskar och topping till sushi:
- Lax: skandinavisk lax är mycket god och prisvärd. Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
- Jätteräkor: kokas lätt innan, kyl av, snitta och vik upp.

Förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och avocado samt Wasabi
- Tonfisk samt Wasabi
- Gurka samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avocado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi

Recept Sushi-ris
Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång. Receptet nedan räcker till mer än 4 bitar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 – 6 personer 7 dl rundkornigt ris, sushi-ris 8 dl vatten 5 msk ris vinäger 5 msk socker 1 tsk salt Skölj riset tills vattnet är någorlunda klart. Låt rinna av i durkslag. M ät upp med vatten i en riskokare ock koka riset. Eller mät upp i kastrull och koka 1 – 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i 15 – 20 minuter. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter. Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna. Sprid ut riset i en ”Hangiri” eller en bredbottnad balja, bunke eller på ett ugnsbleck. Tillsätt sushivinäger. Dela på riskornen genom att dra en “Shamoji” eller slickepott kors och tvärs genom riset. Låt svalna till rumstemperatur. Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag, endast i nödfall dagen efter (då får du såklart sätta in det i kylen över natten).

Maki-sushi (sushi-ris och fisk inrullat i sjögräs)
Recept - En rulle räcker till 7–9 bitar, beräkna cirka 4-6 bitar per person En bambumatta (Makisu) 1 Noriblad, torkat blad av sjögräs en skål med vatten och lite vinäger sushi-ris, ca 1,5 dl per rulle Wasabi (pasta på grön pepparrot) fisk och grönsaker i strimlor, exempelvis lax, gurka och avocado se förslag. Beräkna cirka 30 gram fisk per rulle Lägg ett blad sjögräs med den blanka sidan nedåt på bambumattan och de största ränderna vågrätt. Blöt handen, ta en hand ris och "smula" ut, sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet, du behöver inte trycka fast det utan bara smula ut det. Lämna 2 cm upp och nedtill. Kläm fast lite wasabi på noribladet uppe vågrätt längs kanten av riset. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle. Blöt toppen av noribladet längs kanten och fortsätt rulla ihop hela rullen. Prova några gånger så får du snart kläm på det hela. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.

Nigiri – sushi (riskuddar toppade med fisk)
Recept till cirka 4 bitar per person
En skärbräda,
En vass kniv
En skål med vatten och vinäger.
Fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck, se förslag
Sushi-ris Wasabi (pasta på grön pepparrot)
Förbered fisk och ris. Ta upp en bit fisk med vänsterhanden, stryk en fingertopp Wasabi på fisken. Doppa högerhanden i vattnet och forma en liten dolme. Pressa ihop risdolmen och fisken.

Temaki-sushi (fisk och ris i strut av sjögräs) Recept sushistrut
1 pkt Nori, torkade blad av sjögräs
en skål med vatten och lite vinäger
Sushi-ris
Wasabi (pasta på grön pepparrot) fisk och grönsaker i strimlor, se förslag
Dela sjögräsbladen på mitten. Doppa handen i vattnet och täck halva bladet med ett tunt lager ris. Stryk lite Wasabi i mitten och lägg på grönsaker och fisk. Rulla ihop från nedre hörnet till en strut.

Sashimi (bara fisk) recept på sashimi som är rå fisk
Rå fisk i bitar, några skivor per person Skär fisken i skivor och doppa i ljus soja. Jag gillar Wasabi och ingefära till också. Mycket gott med lax eller tonfisk.

Kocktips Hemgjord inlagd ingefära - Gari - garirecept - recept japansk ingefära
Inlagd ingefära äts mellan och till sushibitarna. Den kan köpas färdig, men finns ibland inte i vanliga mataffärer. Då kan man lägga in ingefära själv. Den färdig efter en vecka. Då har den blivit rosa! Inlagd ingefära passar också bra mixad med olja att pensla grillad fisk och kyckling.
Gör så här: skala 200 gram ingefära och lägg i väl saltat vatten över natten. Skölj och lägg i påsen med 2,5 dl risvinäger, 0,5 dl vatten samt 2,5 tsk socker. Låt ligga i kylen en vecka. Ta upp ingefäran och servera den så tunt skivad som möjligt.

Lycka till

/Love, Valentin

Kommentarer
Postat av: Valentin

Gött

2009-05-08 @ 23:23:50
URL: http://ilovejapan.blogg.se/
Postat av: Valentin

Cool

2009-05-08 @ 23:31:14
URL: http://ilovejapan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0